5 august 2020

Filantropia bisericească s-a născut din Evanghelie şi Liturghie, spune Patriarhul Daniel


„Lucrarea caritabilă a Bisericii s-a născut din Evanghelie și Liturghie. Grija pentru cei săraci sub formă de instituții sociale permanente a fost inspirată de Evanghelia de astăzi”, a spus Patriarhul României în omilia rostită duminică la Paraclisul Sf. Grigorie Luminătorul, reşedinţa Patriarhală.

Făcând referire la textul evanghelic în care este prezentată minunea înmulţirii pâinilor şi a peştilor, Părintele Patriarh a explicat că grija pentru cei săraci şi flămânzi a fost poruncită de Mântuitorul Iisus Hristos prin cuvintele adresate ucenicilor: „Daţi-le voi să mănânce”.

El a reamintit de Biserica primară şi de comportamentul milostiv al primilor creştini.

„În primele veacuri, după Sfânta Liturghie urma o agapă frăţească. Într-o clădire alături credincioşii participanţi la liturghie luau prânzul împreună. Unii au adus la Biserică haine şi hrană pentru cei bolnavi care nu putea participa la liturghie, pentru cei bătrâni sau pentru săraci. Astfel, din ascultarea Evangheliei şi din Sfânta Liturghie a izvorât filantropia, lucrarea caritabilă a Bisericii”.

Părintele Patriarh l-a oferit ca exemplu pe Sfântul Vasile din Cezareea Capadociei care „a iniţiat organizarea de cantine pentru săraci, case pentru bolnavi, o leprozerie şi ajutorarea celor săraci, orfanilor şi a văduvelor”.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Ştire în curs de actualizare…Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *