5 august 2020

Să ne amintim de jertfele și darurile de femei în Biserica Ortodoxă Ori

“Sărbătorile Sfinților și Femei Martiri, cum ar fi sărbătoarea Marelui Mucenic Kyriaki, sunt o oportunitate să-și amintească martiriu, sacrificii și ofrande de femei în cadrul Bisericii, și respectul de care se bucură aceștia în lumea Ortodoxă”, a spus Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

În predica sa, după ce a prezidat sfânta Liturghie, Patriarhul Ecumenic a vorbit despre sărbătoarea Marelui Mucenic Kyriaki, care a fost sărbătorită la Biserica Mare Mucenic Kyriaki al Comunității de Kontoskali.

“Biserica Ortodoxă este, din păcate, și s-a considerat ca fiind de sex masculin-centrat. Cu toate acestea, poziția centrală a Fecioarei Maria în viața Bisericii, multitudinea de femei Sfinte, contribuția femeilor la parohie, și rolul esențial pe care îl joacă în familie, care sunt niște admirabile fapte, dovedesc aceste puncte de vedere greșit. Mitropolitul de Pergam foarte bună dreptate subliniază faptul că femeile sunt pre-eminent expresia centrată pe persoană moralitate în tradiția Ortodoxă. El scrie: “Femeile, mai mult decât oricine altcineva, și, probabil, în primul rând, ca Mame, ne învață să trăim ca persoane, nu ca indivizi, care este, ca ființe într-o relație, nu la fel de autonomă și independentă de persoane.”

La un alt punct în discursul său, Patriarhul Ecumenic l-a elogiat activitatea de Mitropolitul Maximos al Selyvria, Supraveghetor de Psamatheia District, și l-a felicitat pentru tot ceea ce el a oferit-o în timpul slujirii sale în această zonă istorică din Constantinopol. “Aveți un interes deosebit în sacrosanct de Romiosyni în Asia mică, descoperirea de monumente, de înregistrare și de a scrie-le în jos, înainte ca mulți dintre ei să dispară din cauza ravagiilor timpului, fenomene naturale și antropice cauze”, a spus Patriarhul Ecumenic.

Anterior, Mitropolitul Maximos al Selyvria adresat Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, și, pe sărbătoarea de astăzi, a remarcat faptul că în Biserica Ortodoxă martiri au fost simbolul de credință, răbdare, curaj și dăruire totală lui Dumnezeu.

Apoi, Patriarhul Ecumenic a mers la Mănăstirea din dătătoare de Viață Font maicii Domnului în Balikli unde a avut loc un Trisaghion serviciu pentru memoria unuia dintre predecesorii săi, Patriarhul Ecumenic Athenagoras, la finalizarea 47 de ani de la moartea lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *