15 iulie 2020

Patriarhia de Alexandria a sărbătorit amintirea Sfântului Chiril Lucaris –

Pe 27 iunie, Patriarhul Teodor al Alexandriei și a Toată Africa, a prezidat sfânta Liturghie la Sfânta Capelă a Sf. Nectarie de la Sfânta Mănăstirea Patriarhală a Sfântului Sabbas Sfințiți în Alexandria, la sărbătoarea Sfântului Chiril Lucaris, Patriarh de Alexandria și apoi Patriarh al Constantinopolului.

Înainte de demiterea liturghie, Patriarhul despre sfântul a cărui memorie a fost sărbătorită. În special, el a subliniat că “astăzi am onoarea nostru Patriarh, Ethnomartyr Sfântul Chiril, Patriarh de Alexandria și apoi Patriarh de Constantinopol, pe atât de neînțeles și atât de dureros patriarhul care a apărat Ortodoxia în multe regiuni; țările din regiunea Dunării, Muntele Athos, Rusia, și Pontus.

Sfântul Chiril a fost o mare figură spirituală a secolului al 17-lea, care continuă să dea Bisericii noastre splendoarea lui cu mare lucru. El a fost considerat vrednic de Dumnezeu să-și mărturisească credința cu martiriul său, pe 27 iunie, 1620, la porunca Sultanului Murad IV. Este de remarcat faptul că aceasta este o binecuvântare specială pentru Patriarhia din Alexandria să-și păstreze ierarhic veșminte în Patriarhală Mănăstirea Sfântul Sabbas cei Sfințiți.

În discursul său, Patriarhul Teodor și-a exprimat recunoștința față de bătrânii de Mitropolitul de Pergam, Geron Ioannis, și Mitropolitul Emmanuel al Franței, precum și la toți patriarhii antice, care și-a proclamat doctrina Sf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *