15 iulie 2020

Obiecte de Strofades Mănăstire în expoziția de la Muzeul Benaki –

Expoziția “Ultimul Călugăr de la Strofades” de Robert A. McCabe și Katerina Lymperopoulou, care a deschis on-line, pe la S. & E. Costopoulos Galeria de la Muzeul Benaki din Cultura greacă, a fost îmbogățit cu obiecte importante de la Mănăstirea Strofades, care au fost transferate de la Muzeul de Artă Ecleziastică din Zakynthos.

Obiecte ale mănăstirii din Zakynthos sunt trei icoane și patru manuscrise care sunt direct legate de istoria Mănăstirii de Strofades și de a evidenția importanța sa. În special, acestea sunt menționate obiecte;

  • Icoană a Sf. Mc, care este atribuită pictor Cretan Angelos Akotantos și datează din prima jumătate a secolului al 15-lea,
  • Icoana maicii domnului Hodegetria cu un Miracol al Fecioarei Maria în Strofadia, din secolul al 18-lea.
  • icoană a Sfântului Dionisie datate între secolele 18 si 19,
  • manuscrisul pergament din Omiliile lui Grigorie de Nazianz, care datează din secolul al 12-lea,
  • scrisoare cu sigiliul de sinod Ecumenic, care a fost trimis de Patriarhul Ecumenic Paisie II, în 1727,
  • copie a unui manuscris foaie de la Sfânta Mănăstire de Strofades, în care fondatorii ei, și împărații Bizantini de Laskarid dinastia sunt menționate.

Expoziția este bazat pe cartea “Ultimul Călugăr de la Strofades: Amintiri de la un Necunoscut greacă Insula” de Robert A. McCabe și Katerina Lymperopoulou. Este un tribut adus la viață din ultimul călugăr de la distanță și inaccesibile Strofades, care a trăit acolo timp de 38 de ani, numai cu Dumnezeu, ultimul paznic de far si barcagiu care au adus provizii de pe insulă.

Expoziția, care se desfășoară până în 13 septembrie, în 2020, este sub auspiciile Președintelui Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Sursa: ANA-MPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *