5 august 2020

Era târziu, dar în cele din urmă amintit Hagia Sophia –

Organizația Națiunilor Unite a amintit de Hagia Sophia și a publicat un articol cu privire la organizarea site-ul oficial intitulat “Ține Turciei Hagia Sophia ‘un spațiu de întâlnire a culturilor’.” ONU a nu numai că a acceptat noul statut, dar este consilierea Turcia cu privire la modul de a reduce reacțiile. Experții care au tratat subiectul, pur și simplu se referă la ea cu indiferență și logica distante egale!

Articolul rapoarte care istoric Hagia Sophia din Constantinopol, care a fost transformată într-o moschee la începutul acestei luni de către guvernul turc, ar trebui să fie păstrat ca un interculturale site-ul “care reflectă diversitatea și complexitatea Turcia și istoria sa”.

“Ar fi o greșeală istorică în această global dificil moment pentru a lua măsuri care împart religioase și grupuri culturale în Turcia și dincolo de, mai degrabă decât să-i unească”, a spus Karima Bennoune, Raportor Special pentru drepturile culturale, în timp ce Ahmed Shah, Raportorul Special privind libertatea de religie sau convingeri, a declarat, “domul de Hagia Sophia ar trebui să fie suficient de mare pentru a include pe toata lumea’.”

Experții și-au exprimat îngrijorarea că decizia guvernului turc de pe 10 iulie pentru a schimba starea clădirii și “pripite punerea în aplicare a acestei decizii” poate încălca obligațiile Turciei în conformitate cu normele derivate din 1972 Convenția Patrimoniului Mondial UNESCO. “Împărtășim UNESCO îngrijorare că transformarea unui site de o valoare universală excepțională necesită notificare prealabilă și de consultare cu toate părțile interesate pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate. Hagia Sophia este Turcia este cel mai vizitat punct de atractie, și este un monument de importanță globală.”

Experții de asemenea, a subliniat importanța unor dispoziții adecvate pentru îngrijirea a site-ului, următoarele rapoarte contradictorii cu privire la măsurile puse în aplicare. “Cerem Guvernului Turciei de a clarifica modalitățile, și să se asigure că patrimoniul cultural experții continuă să fie responsabil pentru conservarea acestui monument. Internaționale și standardele tehnice trebuie să fie pe deplin respectate”, experții au adăugat.

“Suntem profund preocupați de drepturile de toată lumea pentru a accesa și bucurați-vă de patrimoniu cultural, despre inter-credință co-existența și spațiile laice, și despre egalitate și în siguranță a minorităților religioase, inclusiv a Creștinilor”, a spus expertii.

“Încurajăm Guvernul turc să se angajeze într-un dialog cu toate părțile interesate. Acest lucru este esențial pentru a garanta că Hagia Sophia continuă să fie un spațiu pentru a se bucura de drepturile culturale de toate, reflectând diversele ei Creștini, Musulmani și moșteniri seculare, și că acesta continuă să fie un simbol care aduce toți oamenii în Turcia împreună”, a spus expertii.

Sursa: ikivotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *