5 august 2020

Creștinii ortodocși din Muntenegru sunt persecutați, Patriarhul Irineu spune –

Președintele sârb, Aleksandar Vučić întâlnit cu Patriarhul Irineu al Serbiei, pentru a discuta despre problemele cu care Biserica Ortodoxă sârbă se confruntă în Muntenegru.

Patriarhul Irineu a spus la o conferință de presă, că Biserica sârbă a fost supusă mai rău persecuție în lunga sa istorie: “situația pentru Sârbii Ortodocși din Muntenegru este mai rău decât a fost în timpul ocupației Otomane și în perioada Comunistă. Cel puțin Biserica a fost tratat cu respect de la timpul,” Patriarhul sârb a spus.

El a adăugat că Președintele Muntenegrean Milo Đukanović a fost încercarea de a elimina națiunea sârbă și Biserica lor, prin punerea în aplicare a unui plan care croat Naziștii au încercat să efectueze în timpul al doilea Război Mondial. Planul a fost de aproximativ exercită controlul asupra Bisericii Ortodoxe.

Patriarhul a spus că el a respectat independenta de stat a Muntenegrului și a susținut că Milo Đukanović a fost încercarea de a stabili o nouă Biserică în Muntenegru, prin urmare, el l-a chemat să se gândească cu atenție la ceea ce făcea. “El nu a fost botezat și el este un ateu. Mă întreb de ce vrea să înființeze o Biserică”, a spus el. De asemenea, el a numit pe Președintele sârb a “proteja poporul sârb și Biserica Ortodoxă sârbă, care sunt persecutați în Muntenegru.”

Mai mult decât atât, Președintele sârb s-a angajat să folosească toate mijloacele legale și democratice pentru a proteja Sârbii din Muntenegru și Biserica Ortodoxă sârbă: “Vom respecta statul Muntenegru și independenței sale, ci ne va proteja, de asemenea, națiunea noastră. Vom insista asupra menținerii unității între oameni și nu vom permite nimănui să se dizolve noi, ca națiune. În mod clar, unii au crezut că acestea ar putea asimila poporul sârb în al lor”, a declarat Aleksandar Vučić a declarat la o conferință de presă. El a reamintit că Sârbii făcut până la 30% din populația din Muntenegru și a dat asigurări că Serbia nu va pleca Sârbii singur în Muntenegru și, prin urmare, ar apăra drepturile lor la nivel internațional.

Este demn de remarcat faptul că Președintele Muntenegrean Milo Đukanović vorbit de necesitatea de a stabili o nouă Biserică Ortodoxă în urmă cu două zile: “Dacă Biserica Ortodoxă sârbă insistă pe menținerea național de natura Bisericii, apoi vom stabili un Muntenegrean Biserică”, a declarat el la o conferință de presă în ultimele luni.

Sursa: ANA-MPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *