5 august 2020

CEC regretă decizia pe Hagia Sophia, se angajează cu UNESCO și Instituții Europene –

Conferința Bisericilor Europene (CEC) a asistat la recenta decizie de Hagia Sophia de conversie într-o moschee cu adânc regret. Regional ecumenic organizației, reprezentând 114 Biserici Membre din Europa, multe dintre ele biserici Ortodoxe, și-a exprimat îngrijorarea săptămâna trecută cu Instituțiile Europene și UNESCO, în urma unei audieri de către turci Consiliului de Stat.

Hagia Sophia este un site patrimoniului mondial UNESCO în Constantinopol și un muzeu din 1934. În decizia de vineri, guvernul turc a anulat muzeul său statut. Construit acum 1500 de ani ca un Creștin Ortodox catedrala Hagia Sophia a fost transformată într-o moschee după cucerirea Otomană în 1453 și mai târziu sa transformat într-un muzeu de Mustafa Kemal Ataturk.

CEC scrisoare a Comisiei Europene și UNESCO

Într-o scrisoare către Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant al Comisiei Europene, CEC și-a exprimat profunda îngrijorare față de rezultatul deciziei cu privire la statutul de Hagia Sophia.

“Procedurii, motivat de o petiție livrate la Tribunal turc cu sprijinul oficial al președintelui turc birou, deschide calea pentru conversia de Hagia Sophia în moschee, sub semnul întrebării validitatea decretului prezidențial din 1934. CEC ar dori să sublinieze că o asemenea acțiune ar putea crea un teren fertil pentru ură religioasă și violențele ulterioare”, a declarat scrisoare.

Un CEC scrisoare Audrey Azoulay, Director General al UNESCO și Mechtild Rössler, Director al Centrul Patrimoniului Mondial al UNESCO, spune, “cerem UNESCO să întreprindă acțiuni concrete vis-a-vis de guvernul turc, în scopul de a preveni modificarea stării existente a patrimoniului mondial site-ul Hagia Sophia.”

“Considerăm că este nepotrivit și dăunătoare”

Președintele CEC, Rev. Christian Krieger a declarat, “Vom vedea o astfel de dezvoltare, cu regret, ca acesta ar putea invoca motive de intoleranță religioasă și de violență. Nu ne-am mai exprimat îngrijorarea în legătură cu UNESCO și Instituțiile Europene să caute influența diplomatică prevenirea unei astfel de acțiuni.”

CEC Vice-Președintele Metropolitan Cleopa de Suedia și Toate Scandinavia, a declarat, “În statutul său ca un muzeu, Hagia Sophia aduce împreună oameni și culturi din toate colturile lumii. O schimbare în această stare, fără îndoială, diminuează acest remarcabil structura moștenirea ca un universal accesibile pod care unește Est și Vest, simbolizând coexistență pașnică, înțelegere reciprocă și de solidaritate între popoare.”

“Avem un ecou al cuvintelor Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, care ‘considerăm că este nepotrivit și dăunătoare, în secolul 21, pentru Hagia Sophia, care este dedicat Sfântă a lui Dumnezeu Înțelepciune și permite credincioși de ambele religii să se întâlnească și admira măreția, pentru a deveni cauza unor confruntări și conflicte,'”, a adăugat Mitropolitul Cleopa.

“În spiritul de Hagia Sophia numele, care se traduce literal Sfânta Înțelepciune, ne rugăm ca înțelepciunea și rațiunea va prevala în cele din urmă și Hagia Sophia va continua să opereze sub statutul său ca un muzeu.”

CEC Secretar General Dr. Jorgen Skov Sørensen, a spus, “ca Urmare a evoluțiilor recente, mi-am amintit de St cuvintele lui Pavel în scrisoarea sa către Corinteni, Dacă un membru suferă, toate suferă împreună cu el; dacă un mădular este onorat, toate se bucură împreună cu el (1 Corinteni. 12:26)”.

“Această decizie impactul biserici care sunt afectate în mod direct. Cu toate acestea, Membrul CEC, Bisericile sunt deranjat de ceea ce vedem în Constantinopol în aceste zile”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *