5 august 2020

Adormirea maicii Noastre cele mai Sfinte Doamnă, născătoare de Dumnezeu –

Sărbătoarea Adormirii maicii Noastre cele Mai Sfinte Doamnă, născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria este sărbătorită pe data de 15 August a fiecărui an. Sărbătoarea comemorează adormirea (adormirea maicii domnului și în greacă kimisis) sau “adormitul” de la Mama lui Isus Hristos, Domnul nostru. De asemenea, Sărbătoarea comemorează traducere sau adormirea maicii domnului la cer a corpului maicii Domnului.

Povestea Biblică

Sfintele Scripturi ne spun că atunci când Domnul nostru a fost de a muri pe Cruce, El a văzut mama Lui și discipolul Lui Ioan și a spus Fecioarei Maria: “Femeie, iată fiul tău!” și lui Ioan: “Iată mama ta!” (Ioan 19:25-27). La ora aceea, Apostolul a avut grija maicii Domnului în propria casă.

Împreună cu referință biblică în Fapte 1:14, care confirmă faptul că Fecioara Maria a fost cu sfinții Apostoli în ziua Cincizecimii, tradiția Bisericii susține că ea a rămas în casa de Apostolul Ioan în Ierusalim, continuând o lucrare în cuvânt și faptă.

La momentul de moartea ei, ucenicii Domnului nostru care predicau în întreaga lume întors la Ierusalim pentru a vedea născătoare de Dumnezeu. Cu excepția pentru Apostolul Toma, tot de pe ei inclusiv Apostolul Pavel s-au adunat împreună la căpătâiul ei. La momentul morții sale, Isus Hristos însuși a coborât și a dus-o sufletul în rai.

În urma ei de repaus, trupul maicii Domnului a fost luată în procesiune și a pus într-un mormânt de lângă Grădina Ghetsimani. Când Apostolul Toma a sosit la trei zile după adormirea și a dorit să-i văd corpul, mormântul a fost găsit gol. Corporale adormirea maicii Domnului a fost confirmat de mesajul de un înger și de aspectul ei de la Apostoli.

Icoana Sărbătorii

Icoana praznicului Adormirii maicii Domnului o arată pe patul de moarte, înconjurat de Apostoli. Hristos este în picioare în centru (1.) se uită la mama Lui. El deține un mic copil îmbrăcat în alb, care reprezintă sufletul Fecioarei Maria. Cu Lui de aur articole de îmbrăcăminte, îngerii deasupra capului Său, și mandorla din jurul Lui, Hristos este descris în gloria divină.

Această mare Sărbătoare a Bisericii și icoana sărbătorește o carte fundamentală a credinței noastre—Învierea trupului. În cazul maicii Domnului, acest lucru a fost realizat prin voința divină a lui Dumnezeu. Astfel, această Sărbătoare este o sărbătoare a speranței, speranța în Înviere și viața veșnică. Ca cei care s-au adunat în jurul corpului din Fecioara Maria, ne-am adunat în jurul nostru pe cei dragi plecați și încredințăm sufletele lor în mâinile lui Hristos. Cum ne amintim de cei care au adormit în credință înainte de noi și-au trecut în comuniunea Sfinților, ne pregătim noi înșine pentru o zi va fi primit în noul viața veacului ce va să vină.

Putem afirma, de asemenea, prin această Sărbătoare, așa cum am călătorie spre lăcașul ceresc că Maica Domnului mijlocește pentru noi. Prin Hristos, ea a devenit mama tuturor copiilor lui Dumnezeu, ne îmbrățișează cu iubirea divină.

Creștin ortodox Celebrarea Sărbătorii Adormirii maicii domnului

Comemorarea a Adormirii maicii Domnului și pregătirea pentru Sărbătoarea începe pe 1 August, cu o perioadă de post. Un post strict este urmată în cele mai multe zile (carne, lactate, ulei, sau vin), cu excepțiile de pește la Sărbătoarea Schimbării la față (6 August) și ziua Adormirii maicii domnului. Ulei și Vin sunt permise în zilele de sâmbătă și duminică.

În timpul săptămânii, înainte de Sărbătoare, Paraklesis serviciile sunt organizate în cele mai multe parohii. Acestea constau de Mare Paraklesis și Mici Paraklesis, ambele servicii de rugăciune și rugăciune pentru mijlocirile maicii Domnului.

Sursa: goarch.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *